fredag 18 november 2011

Salsa verde och tomatillos!

En av Mexikos mest underbara frukter är tomatillos (läs mer på Wiki) som användes mest till att laga salsa verde, dvs grön salsa. Fast tomatillos liknar tomater är de släkt med physallis. De har en syrlig lite vild smak som, tillsammans med gröna chilis och koriander, passar perfekt till kött-, kyckling- och fiskrätter.

I Sverige finns färska tomatillos ibland på vissa lite mer exklusiva handlare och är rätt så dyra. Vill man njuta av mexikansk salsa verde kan man lätt köpa tomatillos på burk eller helt enkelt färdig grön salsa hos Ándale-Órale!

Jag odlar mina egna tomatillos på sommaren här i Sverige! Växterna trivs väldigt bra och ger en bra skörd men eftersom sommaren är kort :-) har jag alltid burktomatillos hemma. Jag lagar ofta salsa verde men har verkligen inte tid att springa runt halva Stockholm för att försöka hitta färska tomatillos!

En liten del av sommarens tomatilloskörd!

Recept på salsa verde:

500 g tomatillos (på burk går bra)
2-3 jalapeños (eller fler om du gillar riktiga heta såser)
1 liten silver lök
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk koriander (motsvarande 2 dl)
Salt efter smak

Mixa samtliga ingredienser. Smaka av med salt. Servera i en skål så att var och en kan ta själv. 

Såsen passar bra till grillat, äggrätter och som dip med totopos (tortilla chips)!






Inga kommentarer: